Helstekt kalkun

De fleste bruker helstekt kalkun til nyttårsaften, Det er også en fin festmiddag ellers i året. Det er ikke så mye jobb og tilbredt helstekt kalkun, men det tar noen timer. Når du først har fått den i ovnen, går det meste av seg selv. Serveres med en god hjemmelaget saus, perlepotet og rosenkål. Nyt!
1 stk. kalkun 5-6 kg (beregn ca. 0,5 kg pr. pers.)
litt smør
2,5 dl vann
salt
pepper
kjøkken hyssing
Stuffing
200 g stein frie svisker
4 epler
2 apelsiner
Tin kalkunen i 2 døgn i kjøleskap.
Temperer kalkunen ved å legge den på kjøkkenbenken ca. 4 timer før steking.
Sett stekeovnen på 170 grader.
Det er med en pakke innmat, enten ved siden av eller inne i kalkunen, denne skal brukes til å lage saus.
Del opp epler og appelsin i grove biter, bland det sammen med svisker og legg det inn i kalkunen.
Bind opp bena med hyssing.
Legg kalkunen i en langpanne, ha i vann og en klatt smør. Pensle kalkunen med litt smeltet smør. Pensles kalkunen med kraften som blir i pannen flere ganger i løpet av steketiden.
Beregn ca 30 min pr. kilo. For å sjekke om den er ferdig, stikk en spiss kniv inne ved lårbenet, kommer det klar kraft ut av kalkunen, er den ferdig. Ta ut kalkunen og legg over folie og la den hvile i 20 minutter.
Saus:
Kok innmaten som var med kalkunen i en kjele med ca. 2 l vann, 1 gulrot, 1 løk, og et par stilker selleri. La det koke minimum en time. Vannet skal reduseres til ca.det halve.
Sil kraften og ha den tilbake i en kaserolle. Ta 2 ½ del fra kraften fra formen med kalkunen og ha i sausen. Bland sammen 4 ss hvetemel med litt kaldt vann til det er klumpfritt. Ha i sausen med stadig omrøring, kok opp og la det koke ca 30 minutter, smak til med salt og pepper.
Til tilbehør til kalkun er det godt med rosenkål og perlepotet. Til dere som kan spise fet mat er woldorfsalat fantastisk godt til.